HTML Multimedya Ders_1 Tanıtım

Multimedya Nedir?

Web'de multimedya demek; ses, müzik, videolar, filmler ve animasyonlar demektir.

Multimedya içerikleri, bir çok farklı formatta kaşımıza çıkar. Duyabildiğimiz veya görebildiğimiz hemen herşey bir multimedya çeşitidir diyebiliriz.

Web sayfaları, farklı format ya da tiplerde multimedya elemanı içerebilir.

Bu derste, farklı multimedya formatları hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Tarayıcı Desteği

Geliştirilen ilk web tarayıcı, sadece text içeriğini gösterebiliyordu ve gösterdiği text içeriği tek bir renkte ve font biçiminde idi.

Daha sonra geliştirilen tarayıcılar; farklı renkleri ve font biçimlerini ve hatta fotoğrafları destekledi.

Tarayıcıların; ses, video ve animasyon destekleri, farklı şekillerde olmaktadır. Farklı tipler ve formatların bazen bir kısmı desteklenmekte, bazı formatların çalışması için ekstra yardımcı uygulamalara (plug-inlere) ihtiyaç duyulmaktadır.

Umuyoruz, bu durum tarih olacaktır. HTML5 multimedya elemanları, daha kolay bir multimedya geleceği için öncülük etmektedir.

Multimedya Formatları

Ses ya da video gibi multimedya elemanları, medya dosyaları olarak sınıflandırılır.

Bir dosyanın formatını/tipinı anlamanın en kolay yolu dosya ismindeki uzantıya bakmaktır. Tarayıcı bir dosyanın isminden sonra gelen .htm veya .html uzantısını göründe bu dosyanın bir html dosyası olduğunu anlar. .xml uzantısı bir XML dosyasını, .css uzantısı bir CSS dosyasını ifade eder. Resim dosyaları da uzantılarından tanınır: .png, .jpg, .gif gibi...

Medya dosyaları da kendi formatlarına ve uzantılarına sahiptir. Bunlar: .swf, .wav, .mp3, .mp4, mpg, .wmv ve .avi uzantılarıdır. 

Yaygın Video Formatları

  • mp4, yeni ve önemli bir formattır.
  • mp4, youtube tarafından tavsiye edilmektedir.
  • mp4, flash playerler tarafından desteklenmektedir.
  • mp4, HTML5 tarafından desteklenmektedir.

Aşağıdaki tablo, yaygın video formatlarını göstermektedir:

FormatDosyaTanıtımı
MPEG.mpg
.mpeg
MPEG. Moving Pictures Expert Group tarafından geliştirilmiştir. Webdeki ilk popüler video formatıdır. Bütün tarayıcılar tarafından desteklenmekteydi fakat,  HTML5 tarafından desteklenmemektedir. (Bak: MP4).
AVI.aviAVI (Audio Video Interleave). Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Genel olarak, video kameralarda ve tv yazılımlarında kullanılır. Windows bilgisayarlarda iyi çalar fakat tarayıcılarda iyi değildir.
WMV.wmvWMV (Windows Media Video). Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Genel olarak, video kameralarda ve tv yazılımlarında kullanılır. Windows bilgisayarlarda iyi çalar fakat tarayıcılarda iyi değildir.
QuickTime.movQuickTime. Apple tarafından geliştirilmiştir. Genel olarak, video kameralarda ve tv yazılımlarında kullanılır. Apple bilgisayarlarda iyi çalar fakat tarayıcılarda iyi değildir. (Bak: MP4)
RealVideo.rm
.ram
RealVideo. Düşük bant genişliğinde yayın yapabilmeyi sağlamak için Real Media tarafından geliştrilmiştir. Hala online videolarda ve internet TV'lerde kullanılmaktadır fakat web tarayıcılarda çalınmaz.
Flash.swf
.flv
Flash. Macromedia tarafından geliştirilmiştir. Tarayıclar bu formatı oynatmak için genellikle,  ekstra bir plug-in programına ihtiyaç duyar. 
Ogg.oggTheora Ogg. Xiph.Org Foundation tarafında geliştirilmiştir.  HTML5 tarafından desteklenir.
WebM.webmWebM. Mozilla, Opera, Adobe ve Google gibi web devleri tarafından geliştirilmiştir.. HTML5 tarafından desteklenir.
MPEG-4
or MP4
.mp4MP4. Moving Pictures Expert Group tarafından geliştirilmiştir. QuickTime temellidir. Daha çok yeni nesil video kameralarda, TV ekipmanlarında kullanılır. HTML5 tarafından desteklenir. Youtube tarafından tavsiye edilir. 

Sadece MP4, WebM, ve Ogg videoları en yeni HTML5 standartları tarafından desteklenmektedir.

Ses Formatları

Mp3, sıkıştırılmış müzik kayıtları için en yeni formattır.

Eğer web siteniz bir müzik sitesi ise, mp3 formatı en iyi seçim olacaktır.

Aşağıdaki tablo, yaygın ses formatlarını göstermektedir:

FormatDosyaTanıtımı
MIDI.mid
.midi
MIDI (Musical Instrument Digital Interface). PC ses kartları ve ses sentezci aletler gibi temel elektronik müzik aletleri için temel formattır. Bilgisayarlarda muzik aletlerinde iyi çalar fakat tarayıcılarda iyi değildir.
RealAudio.rm
.ram
RealAudio. Düşük bant genişliğinde ses yayını yapabilmek için Real Media tarafından geliştirilmiştir. Web tarayıcılarda çalmaz.
WMA.wmaWMA (Windows Media Audio). Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Windows bilgisayarlarda iyi çalar fakat tarayıcılarda iyi değildir.
AAC.aacAAC (Advanced Audio Coding). Apple tarafından iTunes yazılımında varsayılan formak olarak geliştirilmiştir. Apple bilgisayarlarda iyi çalar fakat tarayıcılarda iyi değildir.
WAV.wavWAV. IBM veMicrosoft tarafında geliştirilmiştir. Windows, Macintosh, veLinux çalıştıran sistemlerde iyidir. HTML5 tarafından desteklenir.
Ogg.oggOgg. Xiph.Org Foundation tarafından geliştirilmiştir. HTML5 tarafından desteklenir.
MP3.mp3MP3 dosyaları aslın MPEG dosyalarının ses kısmıdır. Bütün tarayıcılar tarafından desteklenir ve en popüler ses formatıdır. İyi bir sıkıştırma tekniği vardır.
MP4.mp4MP4 bir video formatıdır fakat ses dosyalarında da kullanılabilir. MP4 geleceğin video formatı olarak görülmektedir. Bütün tarayıcılar tarafından desteklenir.
Sadece: MP3, WAV, ve Ogg audio uzantıları, en yeni HTML5 standartları tarafından desteklenmektedir.
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder