Ders_5 HTML Elemanları

HTML Elemanları

HTML elemanları html elementleri olarak da adlandırılır.

Bir başlangıç ve bitiş tagı ve bu iki tag arasındaki herşey bir html elemanıdır. Basit bir elemanın şablonu şöyledir:

<tagadı>içerik</tagadı>

Aşağıda bir paragraf elemanı görüyorsunuz:

<p>Bu bir paragraftır</p>

Bu da bir başlık elemanıdır:

<h2>Bu bir başlıktır</h2>

Bir çok eleman bir araya gelerek html dökümanlarını oluşturur.

Bazı html elemanlarının bitiş tagı yoktur. 

İçiçe Geçmiş HTML Elemanları

Aşağıda 4 eleman içeren bir html dökümanı verilmiştir:

<!DOCTYPE html>

<html>


<body>


<h1>bu bir başlıktır</h1>


<p>bu bir paragraftır</p>


</body>


</html>

İlk eleman: <html>, tarayıcıya, bir html dökümanının başladığını ilan eder. Dökümanın içerisindeki diğer 3 eleman, <html> ve </html> elemanının alt elemanlarıdır ve bu ikisinin arasına yazılmalıdır.

İkinci eleman: <body> ve </body> taglarının arası bir html sayfasının gövdesidir. Başlıklar, paragraflar, resimler, videolar, menüler gibi bütün sayfa içeriği birer alt eleman olarak, bu iki tag arasına yazılır. <body> elemanı <html> elemanının alt elemanıdır.

Üçüncü eleman: Başlık elemanıdır ve <body> elemanının alt elemanıdır. <h1> tagıyla başlar ve </h1> tagıyla biter. 

Dördüncü eleman: Paragraf elemanıdır ve bu da <body> elemanının alt elemanıdır. <p> tagıyla başlar ve </p> tagıyla biter.

Sonuç olarak, yukarıdaki html dökümanı, tarayıcımızda şöyle görünecektir:

bu bir başlıktır

bu bir paragraftır

Bitiş Taglarını Unutmayalım

Bazı html elemanları bitiş tagları olmadan da düzgün şekilde çalışacaktır. 

<html>

<body>


<h1>bu bir başlıktır


<p>bu bir paragraftır


</body>


</html>

Yukarıdaki örnek bütün tarayıcılarda hatasız bir şekilde çalışır. Fakat asla buna güvenmemeliyiz. Bitiş tagları bulunmayan bir html dökümanı beklenmedik sonuçlara veya sayfamızın hata vermesine sebep olabilir.

Bir benzetme:

Taglar iç içe konulmuş kutulara benzetilebilir. Hepsi en büyük kutunun, <html> kutusunun içindedir. Bu kutu bizim sayfamızdır. Hepsinin ağzını kapatmak istiyorsak önce en son koyduğumuz kutuyu, yani en içteki kutuyu(tagi) kapatmalıyız. Bu yüzden en önce <html> tagı açılır, en son yine html tagı kapatılır:</html>

HTML kutusunun içine önce, yan yana olacak şekilde <head> ve <body> kutularını koyarız sonra da bu iki kutunun içine başka kutular koyarız. Bazen içi içe bazen de yan yana... <head> kutusunda, yazdığımız sayfa ile ilgili bir takım özellik kutuları, <body> kutusuna da sayfamızın içerik kutularını koyarız.


Unutmayın insanlar sitemize girdiğinde, web tarayıcıları sayfamızdaki <body> kutusunun içindekileri açarak insanlara gösterir! <head> kutusu web tarayıcısına <body> kutusunu nasıl göstereceğine dair bir takım ipuçları verir. Örneğin <body> kutusundakileri insanlara gösterirken Türkçe dilini kullanması gerektiğini web tarayıcısına <head> kutusu söyler.

Boş HTML Elemanları

İçeriği olmayan elemenler boş elemanlar olarak adlandırılır. <br> tagı böyle bir elemandır ve metni bir satır aşağıya atlatmaya yarar. 

Bu tagı <br /> şeklinde de yazabiliriz. Böylece aynı anda hem açmış hem de kapamış oluruz. <br /> şeklinde yazmak şart olmasa da hazırladığımız html dökümanının XML derleyiceler tarafından okunabilirliğini sağlar.

Büyük/Küçük Harf Duyarlılığı

Html tagları büyük/küçük harf ayrımı yapmazlar. Yani <body> yazmakla <BODY> yazmak veya <Body> veya <boDy> yazmak arasında bir fark yoktur. Fakat html geliştiricileri bütün taglarda küçük harf kullanmamızı önemle tavsiye ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder