Ders_3 HTML Editörleri

HTML Editörleri

HTML kodu yazmak için bir HTML editorüne, okutmak içinse bir web tarayısına ihitiyacımız vardır. 

Başlıca HTML editörleri şöyle listelenebilir:

  • Adobe Dreamweaver
  • Notepad
  • Notepad++
  • TextEdit (Macintosh bilgisayarlarda)
  • Microsoft Expression Web
  • CoffeeCup HTML Editor
  • Sublime Text
Notepad editörü, bütün windows sistemlerinde standart olarak bulunmaktadır ve rahtlıkla işimizi görür. Fakat kod yazmak için, ücretsiz bir program olan Notepad++ kullanmanızı tavsiye ederim. Notepad++ editörüne ulaşmak için yapmanız gereken sadece buraya tıklayarak indirmek ve kurmaktır.

Hangi editörü kullanırsak kullanalım, yeni bir sayfa açtığımızda ilk iş olarak sayfamızı kaydetmek iyi bir alışkanlık olacaktır. Sayfamızı kaydederken adi.html formatında kaydetmeye özen göstermeliyiz. Sayfamızın adı türkçe karakter içermemelidir ve adından sonra bir nokta koyarak uznatısını html olarak belirtmemiz gerekmektedir.

Eğer sayfamıza iki veya üç kelimeden oluşan bir isim vermeye karar verdiysek, kelimeler arasında boşluk bırakmaktan kaçınmalıyız. Bu kelimeleri bitişik yazmak veya aralarına bir alttire (_) koyarak yazmak internet sitemizin hatasız çalışması açısından faydalı olacaktır. 

Aşağıdaki sayfa isimlendirme örneklerine dikkat ediniz:


sayfa_adi.html (uygun)
sayfaAdi.html (uygun)
sayfa adi.html (uygun değil, boşluk içeriyor)
sayfaAdı.html (uygun değil, türkçe karakter içeriyor)

Bir sitenin anasayfası genellikle index.html adını alır.

Eğer HTML sayfamızın tarayıcıda nasıl yorumlandığını yani çıktısını merak ediyorsak, kaydettiğimiz yerde html sayfamızı bulup üzerine çift tıklamamız yeterlidir. Böylece html dökümanımızı web tarayıcısı ile açmış oluruz.

HTML sayfamızın kodlarını görüp düzenlemek istiyorsak da üzerine sağ tıklayarak, birlikte aç deyip, HTML editörü ile açmalıyız.

Biz sayfamızı her iki şekilde de sık sık açmak zorunda kalacağız. Çünkü, editörde kod yazacağız, hemen ardından da kodlarımızı kaydedip sayfamızın son durumunu görmek için web tarayıcısıyla açarak kontrol edecez.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder