Ders_2 HTML Tag İfadeleri

HTML "tag" İfadeleri

HTML dökümanları, HTML diline özgü ifadelerle oluşturulur. HTML diline özgü bu ifadelere "tag" yani etiket adı verilir. (Biz "etiket" değil de "tag" demeyi tercih edeceğiz.)

Bir benzetme olarak, Html konuşmak için kullandığımız bir dilse, bu dildeki her bir cümleye bir html elemanı (element) denir. Her bir html elemanı da, tag ile başlar tag ile biter diye düşünebiliriz.

Bir internet sayfasında; başlıklar, paragraflar, resimler, videolar, linkler ve daha bir çok türde içerik bulunmaktadır. HTML tagları, bu içerikleri oluşturmamızı sağlar. 

Taglar; küçüktür (<) ve büyüktür (>) işaretleri arasına yazılan tag adlarından oluşur. Bu büyük-küçük işaretlerinin içinde / işareti de varsa, bu tag bitiş (kapama) tagıdır yoksa başlangıç (açma) tagıdır.

Örneğin;

<p> tagı, web tarayıcısına, bir paragrafın başladığı,
</p> tagı ise yine web tarayıcısına bir paragrafın bittiği mesajını verir.

Örneğin, html editöründeki;

<p> bu bir paragraftır </p>

kodunun web tarayıcıdaki çıktısı;


bu bir paragraftır

şeklinde olacaktır. Çünkü, web tarayıcılarında, tagların kendileri görünmez. Taglartarayıcılara  rehberlik ederler. Tarayıcılar da (mesela google chrome) sayfamıza, bu taglara göre şekil verip bize gösterir. 

Tarayıcı, sayfayı okurken, <p> tagına geldiğinde, bir paragrafın başladığını anlar ve bu tagdan sonra yazılan metni bir paragraf olarak yansıtır, ta ki bu tag bitene kadar...

Yine örnek olarak; 
<h1> tagı, web tarayıcısına, bir başlık yazmaya başladığımızı,
</h1> tagı, da bu başlığın bittiğini ilan eder.

Dolayısıyla;


<h1> bu bir başlıktır</h1> 

kodu, tarayıcımızda


bu bir başlıktır

şeklinde görünecektir. 

Anlaşılacağı üzere, herhangi bir tagın başladığını <tag> yazarak, bittiğini ise </tag> yazarak ilan etmiş oluyoruz. Tagların hemen hepsi için bu durum geçerlidir.

Aşağıda bazı önemli taglar ve hangi amaçla kullanıldıkları belirtilmiştir:


  • <html> ve </html> arası : Her sayfanın bir başı ve sonu vardır. Bir html sayfasının da başı ve sonunu bu iki tag belirler. Web tarayıcısı bu iki tagın arasındaki herşeyi HTML verisi olarak yorumlar.
  • <head> ve </head> arası : Web tarayıcısına, hazırladığımız internet sayfası ile ilgili ön bilgi verilen aralıktır. Mesela sitenin dilinin Türkçe olduğunu, sayfanın genel başlığını, sayfanın google'da hangi kelimeler ile aranacağını... bu iki tag arasında ilan ederiz. Web tarayıcısı buradaki bilgileri kullanır fakat internet sayfasının içeriğinde doğrudan göstermez.
  • <title> ve </title> arası: Başlık vermeye yarar. Bu başlıklar, sayfamızın içeriğinde değil de web tarayıcının adres çubuğunun üst tarafında (en üstte) görünür.
  • <body> ve </body> arası: İşte internet sayfamızda görünecek içerik bu ikisinin arasına yazılır. Html dökümanının gövdesidir, sayfalarımızın içeriğini (menüler, yazılar, videolar, slaytlar) burada oluştururuz.
  • <h1> ve </h1> arası: İçerik oluştururken başlıklar bu iki tagın arsına yazılır.
  • <p> ve </p> arası: İçerik oluştururken paragraflar bu iki tagın arasına yazılır.

HTML kodu dediğimizde aslında çok çeşitli başlangıç ve bitiş tagları ve bu tagların arasına yazılmış bir takım metinlerden bahsetmiş oluyoruz.

Aşağıda basit bir HTML dökümanı örneği verilmiştr:


<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title> burası sayfa başlığı</title>
</head>
<body>

<h1>burada büyük puntolu bir başlık var.</h1>
</body>

<p>burada bir paragraf var.</p>

</html>

Yukarıdaki html sayfasının tarayıcıdaki görüntüsü şöyle olacaktır:

burada büyük puntolu bir başlık var.

burada bir paragraf var.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder